Pre Pariza, Londona i Beča! PRVA KAFA U SRBIJI popijena je na ovom mestu

Pixabay.com

Bela ili crna, domaća ili „turska“, filter, espreso, instant… kafa je sastavni deo života miliona ljudi širom sveta. Tako je i u Srbiji – ispijanje prve jutarnje, putne, popodnevne, one koju popijemo na poslu, ili one koju povezujemo sa opuštanjem i ćaskanjem sa prijateljima, poseban je ritual za svakog od nas. A taj ritual, po svoj prilici, na ovim prostorima, traje više od pet vekova!


Prapostojbinom kafe danas se smatra Etiopija, država u istočnoj Africi. Ne zna se pouzdano kada je ova biljka otkrivena i kada je tamo počela da se koristi. Poznato je da su u davnoj prošlosti zrna biljke kafe služila kao dodatak jelu i za pravljenje vina.

Najkasnije u 9. veku kafa je prešla Crveno more i odomaćila se među stanovništvom na Arabijskom poluostrvu. Veruje se da je ova oblast u jugozapadnoj Aziji i mesto rađanja napitka koji mi danas znamo pod imenom „kafa“. Iako su u prvo vreme Arapi brižljivo čuvali tajnu njenog pravljenja, kafa se odatle tokom vekova raširila po celom svetu – počev od Bliskog i Srednjeg Istoka, pa nadalje.

Značajna stanica u tom „putešestviju“ bio je i Beograd…

Kafa po prvi put među Srbima

Svakodnevno ispijanje kafe bilo je značajan deo društvenog života u Osmanskom carstvu. Zato se veruje da je, zajedno sa turskim osvajanjima, i ona stigla na Balkan. Stigla i – svima se svidela!

Iako je verovatno da su se stanovnici južnih krajeva Srbije još i pre upoznali sa ovim napitkom, prvo „zvanično mesto“ gde se služila i ispijala kafa otvoreno je u Beogradu 1522. godine. Zvalo se – kafana!

Godinu pre toga vojska Sulejmana Veličanstvenog osvojila je Beograd. Turci su se nastanili u gradu donoseći sa sobom nove običaje. Jedan od njih bio je ispijanje kafe. Na javnim mestima, to je bilo moguće jedino u kafanama čije ime i dolazi od turske reči „kahvehane“ preuzete iz arapskog i persijskog „qahve“ („kafa“) i „khane“ („kuća“) ili, rekli bismo – „kuća kafe“.

O prvoj kafani u Beogradu ne zna se mnogo. Bila je podignuta negde na Dorćolu koji je, zbog svog položaja, u to vreme bio centar trgovine i raskršće mnogih puteva. Ako je i imala ime, ono do danas nije sačuvano. Poznato je da se nalazila na spratu kuće i da su gosti u njoj sedeli na podu. Služila se samo kafa i to u malim šoljama, a ulaz je bio dozvoljen jedino muškarcima.

Odavde, kafa se dalje širila na Zapad, ka Evropi, gde je počela da stiže i sa trgovcima sa Orijenta i ubrzo postala jedan od omiljenih napitaka tamošnjeg stanovništva. Prva kafana u Engleskoj počela je da radi u Oksfordu 1650. godine. U Beču, prva prodavnica kafe otvorena je 1683. godine, a postoji i podatak da je sredinom 18. veka samo u Veneciji postojalo više od 200 kafana!

Ipak, i Beogradu je ostalo nešto po čemu je mogao da se diči – jer, osim od onih u Parizu ili Londonu, njegova kafana bila je starija čak i od Carigradske! Prvu kafanu u prestonici Osmanskog carstva otvorila su dvojica Sirijaca „tek“ 1555. godine.

Kafa kao nezaobilazni deo svakog razgovora

Od tih „dorćolskih početaka“ do današnjih, modernih vremena, kafa je u Srbiji prešla dug put. Prešla, i na tom putu postala nezaobilazni deo svakodnevnog života.

Negde tokom 19. veka iz muškog se proširila i na ženski svet – dame iz građanskih slojeva društva u to vreme počele su da organizuju sedeljke u svojim salonima, druže se sa prijateljicama, razgovaraju i ispijaju kafu. Tada ovaj napitak dobija onu, danas tako prepoznatljivu dimenziju – priču i opuštanje uz šoljicu divnog, toplog napitka.

Zabeleženo je da se ispijanje kafe kao deo društvenog događaja prvi put pominje u dokumentu iz 1892/93 iz Smedereva gde je, u letnjikovcu dinastije, kraljica Natalija Obrenović priredila prijem.

Uz kafu se razgovaralo, pregovaralo i dogovaralo. Ona se ispijala polako, „natenane“ i tako da se uživa u svakom trenutku. A, tako je i danas…

Promo

O tome u kolikoj meri je kafa ušla u sve pore naše svakodnevice, možda najbolje govori činjenica da se pije svuda. Na putu do posla, na pauzi, posle ručka, u izlasku sa prijateljima, a postala je i neizostavan ritual dugometražnih putešestvija.

Tako se posebno tokom letnje sezone na svakoj NIS Petrol ili Gazprom benzinskoj stanici širom Srbije mogu videti brojna nasmejana lica vozača i putnika, a razlog je jednostavan: Drive Cafe kafa - vrhunska kafa premijum kvaliteta pravljena po autentičnoj, tradicionalnoj italijanskoj recepturi. Svako ima svoju omiljenu vrstu – espreso, kapućino, amerikano, moku… Savršene kombinacije – za svaku priliku, za svaki put i za svačiji ukus!

I tako, i posle više od 5 vekova, tradicija ispijanja kafe u Srbiji nastavlja da živi…

PROČITAJTE JOŠ:

NAJVOLJENIJI KIOSK JUGOSLAVIJE: SVI GA PREPOZNAJETE, ALI DA LI ZNATE NJEGOVU "TAJNU" - JEDNOM KADA SMO JELI NAJBOLJE VIRŠLE NA SVETU

VEČNI ŠARM STARE GRADSKE ČETVRTI: SIGURNO NE ZNATE KAKO JE I ZAŠTO DORĆOL DOBIO BAŠ TO IME

VIRŠLE SA UKUSOM NOSTALGIJE: "CRVENI KIOSCI" I ODGOVOR NA PITANJE KOJI MALO KO ZNA - ŠTA JE BILO PRE NJIH (FOTO)