O KNJIZI "OD A DO Š": Kako je ISTORIJSKI ZABAVNIK od Fejsbuka, preko sajta završio na vašim policama

Istorijski zabavnik

Istorijski zabavnik postao je knjiga! U prodaji je naslov “Istorijski zabavnik - ozbiljno zabavne priče od Drave do Južne Morave”.


Kada sam, sada već prilično davne 2013. godine, napravila Fejsbuk stranu Istorijski zabavnik nisam mogla ni da sanjam razmere do kojih će narasti – ni strana, a ni čitava ta moja ideja koje se u međuvremenu proširila i na druge mreže i iz sveta interneta zakoračila i u “stvaran, opipljiv” svet. U tom momentu bila sam samo mlada novinarka kojoj je istorija bila hobi i koja je uživala da piše, istražuje i od zaborava čuva ličnosti i događaje iz prošlosti. Jer, činilo se da je tih “zaboravljenih” i previše...

Istorijski zabavnik.jpg

U godinama koje su usledile kroz moja istraživanja i “čeprkanja” po istoriji defilovala je plejada važnih, genijalnih, originalnih i u svakom smislu neverovatnih ljudi koje smo, eto tako, nekako, uspeli da gurnemo u zapećak sećanja, a koji to nikako nisu zaslužili. Koliko god to bilo skromno, želela sam da ih otrgnem od prošlosti, nekako sačuvam i, i sa drugima podelim svoje oduševljenje njihovim životima i dostignućima. A Istorijski zabavnik se pokazao kao neverovatno dobro mesto za to!

Proizvod tih mojih nastojanja je knjiga “Istorijski zabavnik - ozbiljno zabavne priče od Drave do Južne Morave”.

Izabrala sam da, ovoga puta, sa vama podelim deo priča o manje ili više poznatim ličnostima sa naših prostora koje su na mene ostavile jak utisak. Taj spisak nipošto nije potpun, ali smestiti ih sve u jednu knjigu bilo je nemoguće. Sa druge strane, razdvojiti ih samo zato što danas pripadaju različitim nacionalnim istorijama bilo bi, ne samo teško, nego i duboko nepravedno. Jer, dobar deo njih sarađivao je, stvarao, radio i živeo zajedno. I, zato se u ovoj knjizi ličnosti sa prostora “od Drave do Južne Morave”, tako i nalaze - zajedno.

Želela sam da za vas napišem knjigu koja neće biti ni stručna literatura ni “udžbenik iz istorije” jer – ja nisam istoričar. Ja sam samo pasionirani skupljač istorijskih zanimljivosti i crtica iz života poznatih i sa vama sam želela da podelim deo te svoje ljubavi. Neka vam ova knjiga posluži kao podsetnik na genijalne ljude iz naše prošlosti i podsticaj da o njima još istražujete i saznajete u naučnoj literaturi.

Ako upravo Istorijski zabavnik bude taj koji vas navede da ozbiljnije počnete da se bavite istorijom i hrabro zaronite u knjige stručnjaka za ovu oblast, javite mi – biću beskrajno ponosna!

Aleksandra Bogdanović

* Knjigu “Istorijski zabavnik - ozbiljno zabavne priče od Drave do Južne Morave” možete naručiti na sajtu Jež izdavaštva, KLIKOM OVDE!