JUGOSLAVIJA OČIMA STRANACA: Stari snimci sa LETOVANJA NA JADRANU koje današnji klinci NE MOGU DA RAZUMEJU (VIDEO)

Sezona odmora i mora sve nam je bliža. I dok prema najnovijim istraživanjima većina Srba danas bira "lavor na terasi" ili neki gradski bazen, podsetite se kako je letovanje izgledalo u "staroj" Jugoslaviji... ovako je to bilo ne tako davnih ‘60-ih i ‘70-ih godina prošlog veka.


Snimci koji su se poslednjih godina pojavili ja Jutjubu uglavnom su iz ličnih arhiva britanskih porodica koje su počev od ‘60-ih godina letovali u Jugoslaviji.

Jutjub kanal MyCentry koji prikuplja snimke iz prošlosti socijalističkih država, a Jugoslavija i život u njoj jedna im je od najzastupljenijih tema.

– Komunistička Jugoslavija bila je važna destinacija za turste iz Zapadne Evrope i Amerike. Ovo je amaterski snimak koji je načinila jedna britanska porodica sa severa Engleske tokom posete jadranskoj obali 1960. godine – piše u opisu snimka.

Autori takođe podsećaju da je Jugoslavija tokom Hladnog rata bila jedina socijalistička zemlja u koju je letela Pan Amerika, najveća onovremena aviokompanija na svetu, kao i da je tokom ’60-ih i ’70-ih godina primorje Jugoslavije bilo pravi hit za turiste i velike kruzere iz zemalja Zapada.

Ovakvi snimci uvek izazovu mnogo komentara. Većina se slaže da je atmosfera na njima nekako setna i nostalgična, kako sve odiše mirom, ali opšti utisak je i da je sve bilo dosta jednostavnije, skromnije, a svejedno lepo.

Evo šta su stranci imali da vide prilikom posete… Ovo je Jugoslavija snimljena njihovim očima: