NEMI PODSETNIK NAŠE SRAMOTE: Na Voždovcu već godinama propada KUĆA MILUNKE SAVIĆ (FOTO)

Kuća Milunke Savić, Foto: Petar Marković

Kuća Milunke Savić, Foto: Petar Marković

Tiha, senovita ulica sa mnogo zelenila i tek nekoliko kuća, ni po čemu različita od desetina sličnih u beogradskom naselju Voždovac… Na broju 25 nalazi se mala prizemna kuća čija ispucala fasada i dotrajali krov na kome nedostaju crepovi svedoči o tome da pamti i bolje dane.

Skromna tabla na zidu ovog objekta jedini je podsetnik na to da je upravo ovde svoje mirnodopske dane provela Milunka Savić – srpska heroina Balkanskih i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske „Knjaz Mihailo“ i žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja.


Ako bi kojim slučajem neko poželeo da obiđe kuću u kojoj je svoje staračke dane provela “srpska Jovanka Orleanka“, slavna ratnica Milunka Savić, morao bi mnogo da se pomuči.

Zvanično, kuća se nalazi na Voždovcu, u ulici koja nosi njeno ime. U stvarnosti, reč je o tek nekoliko stotina metara dugom sokačetu sa desetak kuća do koga nema nikakvog putokaza, i koje i žitelji ovog beogradskog naselja teško nalaze.

Prizor koji se zatiče na adresi Ulice Milunke Savić broj 25 još je tužniji. Stara, trošna kuća sa ispucalom fasadom i prozorima kroz koje duva promaja, samo što se nije urušila. Iza nje, vidi se veća, nezavršena kuća u kojoj žive sadašnji vlasnici objekta. Njima stara kuća Milunke Savić služi kao neka vrsta prolaza da novog, dozidanog dela.

Milunka Savić, “baba-ubica”

Kuća Milunke Savić sadašnjim vlasnicima služi kao prolaz do novog, dozidanog dela, Foto: Petar Marković

Kuća Milunke Savić sadašnjim vlasnicima služi kao prolaz do novog, dozidanog dela, Foto: Petar Marković

U ulici ima onih koji još uvek pamte Milunku. Kažu da je volela decu i mnogi su u njenoj kući detinjstvo proveli slušajući ratne dogodovštine. Pričala im je o ratu, bojevima, kako je bilo kada su u vojsci otkrili da je žensko… pokazivala im je i ožiljke od rana koje je zadobila u borbama i ordenje koje su joj za hrabrost dodelili… Kažu, bila je prava “baba-ubica” koja se sa rukama na leđima I vojničkim korakom šetkala po sokaku i koju su svi voleli.

Ipak, imala je ova srpska heroina i svoj “kofer tuge”. Živela je u velikoj bedi I nemaštini. Nakon rata, kao i hiljade drugih veterana, i Milunka je ostala zaboravljena od države za koju je ratovala i kojoj je donela slobodu.

Kuću na Voždovcu Milunka je kupila od para koje je zaradila radeći kao čistačica u jednoj državnoj firmi. Tu je živela sa jednom rođenom ćerkom i tri usvojene od kojih je jedna bila težak invalid. Komšije pamte da je imala dvorište puno cveća i da je sve, iako siromašno, uvek bilo sređeno i uredno.

Za vreme gradonačelnika Branka Pešića Milunka Savić dobila je jednosoban stan u naselju Braće Jerković. Ni godinu dana kasnije, nakon tri moždana udara, umrla je u tom stanu 5. oktobra 1973. godine.

Kuća (ne)će biti srućena?!

Spomen-ploča na kući, Foto: Petar Marković

Spomen-ploča na kući, Foto: Petar Marković

Porodičnu kuću u ulici koja danas nosi ime Milunke Savić njene ćerke su prodale 1974. godine. Kažu, rečeno im je da će tuda prolaziti put. Kuća se danas nalazi u privatnom vlasništvu. Početkom devedesetih godina, postavljena je spomen-ploča, ali objekat nije ni pod kakvom zaštitom države.

Nakon što su se u medijima pojavile priče da sadašnji vlasnik planira da kuću sruši jer je ona u lošem stanju, a on nema sredstava da je obnavlja, iz gradske uprave je stigla informacija da će Beograd, u saradnji sa republičkim vlastima, obnoviti kuću Milunke Savić.

Nakon toga, obaćali su čelnici Beograda, ovo zdanje biće spomen na život i zasluge najveće srpske heroine.

“Srpska Jovanka Orelanka”

Milunka Savić tokom Prvog velikog rata

Milunka Savić tokom Prvog velikog rata

Milunka Savić bila je srpska heroina Balkanskih i Prvog svetskog rata koju su zbog njene neizmerne hrabrosti Francuzi prozvali „srpska Jovanka Orleanka“.

Dobila je mnoga odlikovanja, među kojima i dva francuska ordena Legije časti i medalju „Miloš Obilić“. Do danas je ostala jedina žena na svetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom.

U mirnodopskim vremenima Milunka je radila kao čistačica odbivši ponudu da se preseli u Francusku i tamo dobije vojnu penziju.

Nakon 1945. godine nove vlasti su joj dodelile penziju. I pored teškog života, Milunka Savić je uvek nalazila načina da pomogne svojoj zemlji – imala jednu rođenu kćerku i tri usvojene od kojih je jedna – Zorka, bila stoprocentni invalid. Iškolovala je i odgajila još 32 dece koje je dovodila iz svog rodnog kraja.

Umrla je 5. oktobra 1973. godine, a njeni posmrtni ostaci su preneti iz porodične grobnice u Aleju velikana tek 40 godina nakon smrti – 10. novembra 2013. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

MRAČNA STRANA SRPSKE POBEDE U VELIKOM RATU: PRIČA O KOJOJ SE NE GOVORI, A ZBOG KOJE ĆE VAS BITI SRAMOTA

"BEŽITE ŽIVI, IDU MRTVI!" DAN KADA JE 62.000 SRBA JEDNIM POTEZOM ODLUČILO SUDBINU VELIKOG RATA

PERIKLE IZ ZEMUNA: OVAKO JE ŽIVEO I RADIO NAJVOLJENIJI GRADONAČELNIK BEOGRADA IKADA