NE BISTE IH JELI! Pogledajte kako su pre pripitomljavanja IZGLEDALE BANANE (FOTO)

Kada sledeći put rešite da pojedete bananu setite se i ovoga - najveći deo istorije ovo slasno voće nije ni izgledalo ni imalo ukus kakav danas svi poznajemo.


Kada se pomene genetski modifikovana hrana većina danas ima negativnu reakciju, ali istina je da su ljudi vekovima menjali genetiku voća i povrća prilagođavajući ih svakodnevnoj upotrebi u ishrani.

To se ponajbolje vidi na primeru nekih vrsta voća.

Prve banane su uzgajane pre najmanje 7 hiljada godina (mada neki smatraju i pre 10 hiljada godina) na teritoriji današnje Papue Nove Gvineje i jugoistočne Azije. Moderne banane potiču od dve divlje sorte - Musa acuminata i Musa balbisiana koje su imale krupno, tvrdo seme, slično kao na slici:

Foto: Wikipedia/Warut Roonguthai

Selektivnim uzgojem i ukrštanjem došlo se do današnjeg ukusa, ali i izgleda banane sa prepoznatljivim oblikom i opnom koja može da se lako oljušti. U poređenju sa svojim pretkom, savremene banane imaju mnogo manje semenki, boljeg su ukusa i prepune hranljivih materija.

Što se tiče prvobitno izgleda ovog voća, smatra se da je njemu danas najsličnija divlja banana koja se već nekoliko godina nalazi na popisu izumirućih vrsta i može se naći samo na Madagaskaru.

PROČITAJTE JOŠ:

NEKADA SMO JELI POTPUNO DRUGAČIJE LUBENICE! RENESANSNE SLIKE OTKRIVAJU KAKO SU IZGLEDALE U 17. VEKU (FOTO)

IZRAZ KOJI SVI ZNAMO, ALI - ŠTA JE ZAPRAVO BANANA DRŽAVA I NA KOJU ZEMLJU SE PRVO ODNOSIO?

SRPSKA CARSKA TRPEZA: SREDNJOVEKOVNI SPECIJALITETI - ŠTA SE JELO NA DVORU CARA DUŠANA (RECEPTI)