Nekada smo jeli POTPUNO DRUGAČIJE LUBENICE! Renesansne slike otkrivaju kako su IZGLEDALE U 17. VEKU (FOTO)

Lubenice

Dobro pogledajte ove slike! Ako nikada pre niste videli takve lubenice, niste jedini! Ova renesansna dela nastala su u 17. veku i na njemu su prikazane lubenice kakve niko u modernom svetu nikada nije video!


Nekoliko renesansnih slika mrtve prirode daje nam priliku da zavirimo u prošlost, u vreme pre nego što je uzgajanje zauvek promenilo lubenice!

Džejms Nenhus, profesor hortikulture na Univerzitetu Viskonsin u Americi, koristi upravo ove slike kako bi studentima pokazao istoriju uzgoja useva.

– Zabavno je otići u muzej i videti slike mrtve prirode na kojima se može lepo uočiti kako je povrće izgledalo pre 500 godina – obasnio je profesor Nenhus u izjavi za portal Vox.com i dodao da je to uglavnom jedini način da se zaviri u prošlost jer nije moguće očuvati plodove stotinama godina.

Lubenica

Lubenica je došla iz Afrike, ali je nakon pripitomljavanja počela da uspeva i u toplim baštama širom srednje i južne Evrope. Verovatno je postala uobičajna u evropskim baštama i na gradskim pijacama negde oko 1600. godine.

Lubenice kao one na slikama Đovanija Stančija ili Alberta Ekhuta verovatno su imale odličan ukus – profesor Nenhus misli da su sadržale veliki procenat šećera jer su uvek konzumirane sveže i povremeno su fermentisane u vino.

Ali je izgledala potpuno drugačije od lubenica koje mi danas kupujemo! Razlog leži u činjenici da smo vremenom počeli da namerno uzgajamo lubenice koje imaju svetlu, crvenu boju.

Lubienice

Unutrašnjost ovog povrća je zapravo placenta koja sadrži semenke biljke. Pre pripitomljavanja, ona je sadržala samo male količine pigmenta likopena koji daje crvenu boju. Tokom stotina godina uzgoja, male, divlje lubenice su modifikovane u velike, crvene lubenice sa mnogo likopena koje jedemo danas.

Naravno, nije promenjena samo boja lubenica. Takođe se eksperimentisalo sa smanjivanjem broja semenki i debljinom kore, a danas su u plani projekti koji će ih i potpuno ukloniti. Profesor Nenhus to naziva “logičnim sledećim korakom uzgoja”.

Ipak, buduće generacije će bar imati fotografije da vide kako su lubenice nekada izgledale.

PROČITAJTE JOŠ:

SRPSKA CARSKA TRPEZA: SREDNJOVEKOVNI SPECIJALITETI - ŠTA SE JELO NA DVORU CARA DUŠANA (RECEPTI)

IZNENADIĆETE SE KAD VIDITE ŠTA SU SRBI NEKADA POKLANJALI ZA SLAVU I ZAŠTO JE TO BILO APSOLUTNO PRELEPO

DANAŠNJI PRAZNIK SLAVE MILIONI LJUDI, A ZAPRAVO JE REČ O JEDNOM OD NAJVEĆIH ZLOČINA U ISTORIJI