Ova fotografija već 50 godina stoji NA POVRŠINI MESECA! Priča o tome KAKO je tamo dospela PREDIVNA JE

Foto: NASA

Foto: NASA

Tog 20. aprila 1972. godine astronaut Čarls Djuk, član misije Apolo 16 je prvi put zakoračio na Mesec. Imao je 36 godina i bio je u to vreme najmlađi čovek koji je šetao površinom Zemljinog satelita. Ipak, ovo nije bilo jedino dostignuće kojim se Djuk upisao na stranice svetske istorije.


Dok je šetao mesečevom površinom Djuk je na površini satelita ostavio porodičnu fotografiju na kojoj se nalaze on, njegova dvojica sinova i supruga. Slika i danas leži na Mesecu, piše Biznis insajder.

Na poleđini Djuk je napisao: “Ovo je porodica astronauta Čarlija Djuka sa planete Zemlje koji se spustio na Mesec 20. aprila 1972”.

– Oduvek sam planirao da ostavim fotografiju na Mesecu. I, kada sam je ispustio, to je bilo da pokažem deci da sam zaista ispunio san – rekao je Djuk za Biznis insajder.

Foto: NASA

Foto: NASA

Od tada, fotografija se našla u brojnim popularnim knjigama fotografija i postala je divan primer “ljudske strane istraživanja svemira”, a često se nalazi i na listama “bizarnih” predmeta koje su astronauti nosili u svemir.

Kada je Djuk trenirao da postane deo Apolo misije, većinu vremena je provodio na Floridi dok mu je porodica bila smeštena u Hjustonu. Kao posledicu toga, nije mnogo vremena provodio sa svojom decom.

– Samo da bi i oni doživeli uzbuđenje povodom onoga što njihovo otac radi, rekao sam im: "Da li biste voleli da svi sa mnom pođete na Mesec? Možemo da se fotografišemo i tako će cela porodica otputovati sa mnom" – ispričao je Djuk.

Prošlo je skoro 50 godina od kako je Djuk hodao Mesecom. Iako njegove stope verovatno i dalje postoje na površini Zemljinog prirodnog satelita, fotografija ipak nije u dobrom stanju.

– Temperatura na Mesecu tokom dana raste do 200 stepeni Celzijusa, a noću pada na gotovo apsolutnu nulu. Folija na fotografiji se sigurno ne ponaša dobro na takvim temperaturama. Izgledala je normalno kad sam je spustio, ali nikada je ponovo nisam video i pretpostavljam da je do sada potpuno izbledela – smatra slavni astronaut.

Nažalost, danas niko ne može da utvrdi u kakvom je stanju fotografija jer od 1972. nije bilo spuštanja ljudi na Mesečevu površinu, a slika je suviše mala da bi je veštački sateliti koji kruže oko Meseca uočili.

Kako bilo, fotografija je u ono vreme mnogo značila Djukovoj porodici a, na kraju, to je jedino i bitno, zar ne?

PROČITAJTE JOŠ:

TAJNA LEGENDARNE FOTOGRAFIJE: POTRESNA PRIČA O DEVOJČICI KOJU JE POLICIJA PRATILA U ŠKOLU

TAJNA LEGENDARNE FOTOGRAFIJE: TRAGIČNA SUDBINA ČOVEKA KOJI JE JEDINI ODBIO DA SALUTIRA HITLERU

TAJNA LEGENDARNE FOTOGRAFIJE: PRIČA DETETA ČIJI TATA ZAUVEK ODLAZI UHVAĆENA U JEDNOM KADRU

TAJNA LEGENDARNE FOTOGRAFIJE: POTRESNA PRIČA ČOVEKA KOJI NIJE HTEO DA USTUKNE PRED TENKOVIMA

TAJNA LEGENDARNE FOTOGRAFIJE: POTRESNA PRIČA MONAHA KOJI SE ZAPALIO KAKO BI ZAUSTAVIO NEPRAVDU