Da li znate - ŠTA JE KERMES? U onom u Banji Koviljači učestvovao je i Branislav Nušić i bilo je URNEBESNO DOBRO

Foto: TOG LoznicE, Autor: Aleksandar Stojanović

Ako još uvek niste rešili gde da provedete praznike pred nama Loznica je savršen izbor! Turistička organizacija ovog grada spremila je bogat i raznovrsan sadržaj, a goste očekuje i jedna od najoriginalnijih i najzabavnijih manifestacija u čitavoj zemlji - Internacionalni festival živih statua i uličnih zabavljača - Statue Fest.

Početkom ovog maja, čitav loznički kraj postaje epicentar dobre zabave! Goste u Banji Koviljači očekuje tradicionalni Sajam cveća, Prvomajski uranak počinje na padinama Gučeva i nastavlja se u Tršiću i okolini, a Loznica i okolina 30. aprila i 1. maja biće domaćini i Internacionalnog festivala živih statua i uličnih zabavljača - Statue Festa.

Foto: TOG LoznicE, Autor: Aleksandar Stojanović

Ovaj festival jedinstven je u Srbiji, organizuje se treći put po redu i okuplja umetnike i zabavljače iz čitavog sveta. Nastupu živih statua, zabavljača i uličnih svirača poslovično se najviše raduju najmlađi, ali program Statua Fest oduševiće sve generacije.

U okviru festivalskih dana posetioci će uživati u vrhunskim performansima, predstavama i nastupima koji kombinuju likovnu umetnost, iluziju i savremenu koreografiju, a Turistička organizacija grada Loznice kao organizator ove manifestacije spremila je i neka iznenađenja… Razlog više da 30. aprila i 1. maja 2024. posetite ovaj kraj!

 

Program Statue Festa 2024. Foto: TOG Loznice

 

Više informacija o Statue Festu imate na njihovom Instagram profilu, a kako je na ovoj sjajnoj manifestaciji bilo prošle godine pogledajte ovde:

Statue fest počinje u Loznici 30. aprila, a naročito veselo biće u Banji Koviljači koja je već godinama jedna od omiljenih destinacija mnogih – kako onih koji dolaze zbog njenih lekovitih voda i blata, tako i onih koji traže uživanje u čistom vazduhu i lepoj prirodi, ali i zabavu i dobar provod.

Banja Koviljača – mondenski raj

Foto: Istorijski zabavnik

Kraljevska… boemska… podrinjska lepotica… Sve ove nadimke Banja Koviljača sa ponosom nosi već decenijama. O njenoj lekovitosti i blagodetima za organizam sigurno ste već čuli, ali valja pomenuti i to da je reč o jednom od prvih pravih mondenskih mesta Srbije koje su u prošlosti posećivale mnoge znamenite ličnosti, ali i gosti željni uživanja i opuštanja uz neke od mnogobrojnih sadržaja koje je banja nudila.

Bio je to jedan pravi mali „boemski raj“ u Loznici, u podnožju Gučeva i nedaleko od Drine u kojem se, zajedno sa lekovitom vodom i blatom, nudio i bogati kulturni i društveni život, pa je Koviljača tako izašla na glas kao mesto koje leči – i telo i dušu.

Foto: TOG LoznicE, Autor: Aleksandar Stojanović

Tako je bilo od samih početaka njenog razvoja. Kupatilo kralja Petra još 1908. imalo je elektromasažu. Banja je već davne 1910. imala ulično osvetljenje, a čak je i jedan od prvih kurseva esperanta na ovim prostorima držan upravo u njoj.

Osim po najmodernijim hotelima, Koviljača je u doba između dva svetska rata bila poznata po luksuznim privatnim vilama koje su nudile smeštaj gostima, a tu je bio i nadaleko poznati Kur-salon! Ovaj jedinstveni dvorac koji je, po uzoru na onaj u Beču, 1932. podigao kralj Aleksandar I Karađorđević, za razliku od svog austrijskog „parnjaka“ od svog osnivanja bio je predodređen za zabavu – ovde su održavani raskošni balovi, postojale su sale za kartanje, šah i bilijar, mogla se čitati strana štampa… Neki od najboljih pevača kraljevine pevali su baš u njemu, a postojala je i pozorišna sala, restoran, pivnica, butik za dame…

Sve ovo, u Koviljaču je dovelo mnoge goste. U njenim lepotama uživali su i Dositej Obradović i Vuk Karadžić, a svoje rane ovde je vidao i vožd Karađorđe. Nešto kasnije, kralj Petar ovde je lečio reumu, princeza Jelena odmarala šetajući parkom, a kraljevići Đorđe i Aleksandar uživali u dugim časovima jahanja po padinama Gučeva.

Banju je obožavali glumci - Žanka Stokić i Dobrica Milutinović ovde su proveli mnoge nezaboravne večeri. Posećivali su je pisci Rade Drainac i Mihailo Sretenović. U njoj se lečio naučnik Jovan Cvijić, a kao veroučitelj i vaspitač u domu za ratnu siročad u Banji Koviljači je jedan deo života proveo i Gojko Stojčević, potonji patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve, njegova svetost, gospodin Pavle.

Jedan od onih koji su se stalno vraćali na ovo lekovito mesto bio je i slavni komediograf Branislav Nušić. Zato će, u godini kada se obeležava njegov 160. rođendan, posetioci Banje Koviljače imati priliku da 30. aprila, sa početkom u 20 časova, u Kur salonu pogledaju predstavu Pozorišta Slavija “Generalna proba Nišuća”. Uloge tumače Miljan Prljeta, Sandra Janković i Bojana Tušup.

U pitanju je vodviljska komedija, a zahvaljujući priči koja prati proces stvaranja jedne prestave - od prve probe do premijere, publika će zapravo imati priliku da vidi delove najpoznatijih scena iz Nušićeve “Gospođe ministarke”, pa je ovaj komad svojevrsni omaž čuvenom komediografu.

To što će predstava biti izvedena baš u Banji Koviljači naročito je značajna simbolika. Jer, Nušić je i te kako bio vezan za ovaj kraj, a iz perioda njegovih uživanja u banji, ostalo je i mnogo zanimljivih priča…

Nušićev kermes u Koviljači

Foto: TOG LoznicE, Autor: Aleksandar Stojanović

Legendarni srpski književnik koji je radio i kao novinar i diplomata u Koviljaču je dolazio još pre Prvog svetskog rata, a ona mu se toliko svidela da je u njoj nastupao i u ulozi domaćina! Naime, 1912. Nušić je u banji okupio balkanske novinare, a tu tradiciju nastavio je i nakon 1918. godine.

Leta 1928. ovaj pisac je uzeo učešća u jednom od najvažnijih kulturnih događaja u Srbiji te godine koji se delom odigrao upravo u Banji Koviljači – novinarskom kermesu.

Kermesi su inače u to doba bili jako popularni. U pitanju su bile zabave, najčešće dobrotvorne, koje su se priređivale u prirodi. Činjenica da je ovaj u kome je učestvovao Nušić održan baš u Banji Koviljači već dosta govori o tome koliko je ovo mesto bilo važno na turističkoj mapi kraljevine.

Manifestacija zakazana za 2. avgust 1928. bila je toliko velika i značajna da su o njoj pisale skoro sve novine u zemlji, a zahvaljujući tim izveštajima znamo i kako je čitav program izgledao.

- Kermes počinje u 9 časova uveče u bašti „Zadar“ narodnim kolom i sevdalinkama gospodina Drag Petrovića, operskog pevača i produkcijama g. Antonovića, člana Beogradskog Narodnog pozorišta. U 9 i po časova počinje na terasi hotela „Beograd“ komad u jednom činu od g. Branislava Nušića „Kijavica“, napisan specijalno za ovaj kermes. U 10 časova u dvorani hotela „Podrinje“ g. Branislav Nušić drži kozeriju - piše „Vreme“ u tekstu pod nazivom „Novinarski dan u Šapcu i kermes u Koviljači“.

U nastavku večeri bilo je pevanja, opere, pozorišta i baleta, a gosti su mogli da uživaju i u bioskopskoj projekciji. Bila je organizovana lutrija, a svirala je vojna i džez muzika. Ipak, po mnogima najatraktivniji deo, bio je previđen za kasne noćne sate.

- U 12 časova dansing pod zracima pozorišnih reflektora, zatim pojavljivanje oko 400 maski karnevala i vatrometa. Poslednja tačka ovog grandioznog programa je objavljivanje rezultata izbora Mis Koviljače za 1928-29 godinu - piše „Vreme“ najavljujući veliki broj posetilaca i prognozirajući uspeh ove manifestacije.

Ipak, zahvaljujući novinama, znamo i šta se dalje dešavalo. Čuveni komediograf računao je na sve osim na nepredvidivost čuvenog „gromovnika“, Svetog Ilije. Jer, baš na 2. avgust, baš u vreme kada je svečanost trebalo da počne, čitav ovaj kraj zadesilo je veliko nevreme koje je dovelo u pitanje i sam kermes.

Ali, Nušić ne bi bio Nušić kada bi dozvolio da mu „malo kiše“ pokvari događaj! Odmah se snašao, goste uveo unutra i počeo da ih zabavlja pričajući im šale, doskočice, kao i delove iz svojih komada.

- Junak kermesa, mora se priznati, bio je g. Branislav Nušić, koji je dobar deo vremena zabavljao svet svojom veoma uspelom kozerijom o godišnjim vremenima u vezi sa ženskim suknjama i o sličnosti između žena i novina. G. Nušić je bio pozdravljen burnim smehom (…) U tome je stala i kiša. Najposle se razvedrilo i sav svet se rasturio po parkovima - javlja „Politika“ u tekstu „Oluja kvari novinarski kermes u Koviljači“.

I, za tren oka, uz mnogo smeha i dobrog raspoloženja, manifestacija je spašena, oluja je prošla, a program je mogao da se nastavi po planu.

Tako to rade majstori!

PROČITAJTE JOŠ:

SKRIVENI BISERI PROŠLOSTI: GRAD U SRBIJI KOJI MORATE POSETITI AKO VOLITE ISTORIJU

LILANJE: OBIČAJ IZ ZAPADNE SRBIJE STARIJI OD HRIŠĆANSTVA KOJI DANAS MOŽETE VIDETI AKO POSETITE OVAJ GRAD

DALI SU NUŠIĆU DA OPIŠE DOČEK 1910. GODINE U BEOGRADU I ON JE TO URADIO - URNEBESNO DOBRO