TAKO JEDNOSTAVNO, A GENIJALNO! Efikasan OBIČAJ zbog koga u SPARTI NIJE BILO LENJIH LJUDI

Sparta

Drevna Sparta nalazila se u regiji poznatoj kao Lakonija, na jugoistoku Peloponeza. Čak i danas, magija ovog grada-države zaokuplja maštu ljudi.

Spartancima nije bilo nimalo lako. Jednostavan način života, politička stabilnost, strog obrazovni sistem i “proizvodnja” najboljih ratnika u celoj Grčkoj, neki od razloga zbog kojih su se Sparti divili i drugi gradovi-države ali, sa stanovišta savremenog čoveka, naročito interesantan deluje jedan običaj koji je u suštini imao ideju suzbijanja lenjosti menju stanovništvom.

Naime, spartanski ratnici morali su da budu snažni i uvek spremni. To je naročito važilo za mlade muškarce koji su bili na obuci.

Prema pisanju istoričara Elijana, spartanski zakon zahtevao je od mladića da povremeno šetaju potpuno goli u javnosti, kako bi svako mogao da oceni snagu njihovog tela.

Te “kontrole” izvođene su na svakih deset dana. Od Spartanaca se očekivalo da izgledaju zdravo i snažno. Ako bi stariji procenili da ratnici izgledaju “mlitavo”, da su gojazni ili, ne daj Bože, i jedno i drugo, bili bi pretučeni i kažnjeni uskraćivanjem hrane ili progonom da žive u divljini i sami brinu o sebi u određenom vremenskom periodu.

Na taj način suzbijala se lenjost i održavao ratnički duh i spremnost da u bilo kom trenutku daju maksimim.