Znate li kako izgleda UNUTRAŠNJOST MUMIJE? Naučnici su skenirali jednu i otkrili FASCINANTAN PRIZOR

Nekada je bilo nemoguće proučavati unutrašnjost mumije, a da se ona ne ošteti. Srećom, zahvaljujući najnovijoj tehnologiji sada je i to moguće! A nalazi do kojih tako dolaze naučnici podjednako su fantastični!


Naučnici iz Britanskog muzeja već neko vreme koriste 3D skeniranje kako bi “zavirili” u unutrašnjost egipatskih mumija koje se nalaze kod njih. Na taj način saznali su detalje o životu osobe koje bi inače bilo teško dobiti bez oštećenja kovčega ili same mumije.

Naučnici iz Kaira nedavno su otišli “korak dalje” digitalno “odmotavši” 3.500 godina staru mumiju faraona Amenhotepa I koji je vladao Egiptom između otprilike 1525. i 1504. godine pre naše ere.

Uz pomoć trodimenzionalne kompjuterizovane tomografije (CT) oni su proučili unutrašnjost mumije došavši do velikih saznanja, pre svega, o izgledu drevnog faraona. Prema njihovim nalazima, Amenhotep je imao usku bradu, mali nos i kovrdžavu kosu. I posle 3.500 godina mumija ima zapanjujuće dobro očuvane zube što je istraživače naročito zainteresovalo. U trenutku smrti imao je oko 35 godina.

Kako ovu mumiju naučnici nikada pre nisu odmotavali, na telu je otkriven i raskošan nakit s kojim je faraon sahranjen. Unutar omotača nalaze se amajlije. Pojas sa perlama, verovatno od zlata, nalazi se preko zadnje strane njegovih kukova.

Interesantno je da originalna grobnica Amenhotepa nikada nije pronađena. Veruje se da je nekada u prošlosti ili opljačkana ili smatrana nesigurnom i ispražnjena, a njegovo telo je premešteno radi bezbednosti, verovatno više puta.

Pronađen je u Luksoru 1881. godine, sakriven sa mumijama brojnih kraljeva i plemića Novog kraljevstva i čuvan je u Egipatskom muzeju u Kairu.