SVETI TRIFUN: Slava ljubavi uz "čuvenu damu"

Slava Sveti Trifun se obeležava u Srbiji 14. februara. Kao i za svaku slavu kod nas, postoje običaji koje treba ispoštovati i za dan ovog sveca. Naravno, zavisi i u kom delu Srbije se obeležava, jer su običaji različiti.

Po legendi, Trifun je živeo u vreme vladavine rimskog cara Gordijana III čija je ćerka bolovala od tada nepoznate bolesti. Lekari nisu mogli da joj pomognu, a onda ju je, prema predanju, Trifun iscelio. Veruje se da je rođen u trećem veku u selu Kampsada, u antičkoj regiji Frigija. Njome su kroz istoriju vladale mnoge moćne države, među kojima je i Rim, a pripada današnjoj Turskoj. Njegove mošti su prenesene iz tog sela u Carigrad, odnosno Istanbul, danas najnaseljeniji turski grad.

Sveti Trifun je zaštitnik poljskih useva. U narodu je veoma omiljen i jedan srpski zapis iz XVI veka, u kome se spominje kao zaštitnik vinogradara što je dokaz dugotrajnosti ove tradicije. Tog dana se gleda u nebo i ako je vedro, kaže se „Na Trišindan vedro, biće suše“ ili: „Pašće kiša ο Triši, biće rodno“. Po jednom verovanju, Sveti Trifun svakog 14. februara pobode u zemlju ugarak, tako da sa ovim danom stiže proleće, budi se priroda, kao i najuzvišenije osećanje kod ljudi – ljubav. U okolini Zaječara srpski narod mu posvećuje čak tri dana u nadi da tokom zime vukovi neće naneti ogromne štete, jer je ovčarstvo u tim krajevima jedna od najbitnijih privrednih delatnosti, dok se u okolini Negotina na njegov dan odlazi u vinograd, pomalo se zareže loza, a potom se celi dan čašćava u slavu sveca koga zovu Orezač ili Zarozoj. Trudnice u timočkom kraju obilaze vinograde i u svakom obrežu po jedan čokot da rodi što više grožđa i da vino bude dobro. Takođe, veruje se da ako padne kiša na ovaj praznik, rodiće uspešno šljiva i biće rodna godina. Ovaj svetac se poštuje i u Boki Kotorskoj, Dubrovniku, Šumadiji, Popovom Polju, Bariju i ostalim gradovima juga Italije.

 
 

Praznici Sveti Trifun, koga slave pravoslavni hrišćani, i Sveti Valentin, koji je deo zapadne tradicije, obeležavaju se istog dana, a običaj da se sredinom februara slavi ljubav potiče još iz vremena antičke Grčke i Rima. Rimski kult boginje Junone zamenjen je praznovanjem Valentina. Junona je bila zaštitinica porodice i braka i na njen dan se ženama poklanjalo cveće. Ta dva sveca su, iako svetkovani u različitim crkvama, zaštitnici iskrene ljubavi svih hrišćana.

„Dama u najboljim godinama“, koja se zalaže za poštovanje svih duboko utkanih tradicionalnih vrednosti našeg naroda, pobrinula se za to da obradujete blisku osobu na dan Svetog Trifuna. Ova dama je uz vas više od četiri decenije i sve to vreme pruža vrhunski kvalitet i poseban doživljaj, čime dokazuje svoju posvećenost onome što je zaista važno. C kafa je namenjena svim generacijama koje uživaju u ovoj mešavini domaće kafe snažnog ukusa, arome i prepoznatljivog mirisa. Ona je prisutna u svim posebnim trenucima, na porodičnim okupljanjima i tokom toplih razgovora sa dragim gostima kada budi nostalgiju i prisećanje na neka lepša vremena. Specijalno poklon pakovanje u kome se nalazi po jedna šoljica i tacna, uz 2x200g vrhunske C kafe, sa stilizovanim retro likovima iz zlatnih sedamdesetih godina biće idealni dodatak vašoj kuhinji, a samo jedna šoljica kafe pokrenuće brojne zanimljive teme za razgovor i najlepša osećanja. Proslavite 14. februar u zdravlju i radosti! Srećan nam dan Svetog Trifuna!

* Tri najbrža čitaoca, koja nam se JAVE NA MEJL istorijski.zabavnik@gmail.com, dobiće po POKLON PAKOVANJE i imaće priliku da uživaju u ispijanju C kafe, iz nove, redizajnirane šoljice iz limitirane serije.

Srećno!

(PR)