Srbija je vodila jedan od NAJKRAĆIH RATOVA U ISTORIJI i, još gore - USPELA DA GA IZGUBI!

Srpsko-bugarski rat

Srpsko-bugarski rat je izbio 14. novembra 1885. godine (po novom kalendaru) jer se Srbija protivila ujedinjenju Bugarske koje je bilo u suprotnosti sa odlukama Berlinskog kongresa.

Istorija pamti daleko kraće ratove, ali oni uglavnom spadaju u koloritne epizode iz istorije (kao kada je na primer Australija “zaratila” protiv emu ptica) ali daleko su od pravih sukoba. Zato se ovaj između Srbije i Bugarske nalazi se na svim listama “pravih” najkraćih ratova u istoriji.

Naime, sukob je trajao samo 14 dana i okončan je porazom Srbije, a čitav rat je ušao u istoriju kao nakon koga je potpisan najkraći mirovni sporazum ikada.

Čitav tekst mira je na predlog kraljevine Srbije stao u jednu rečenicu: “Mir koji je prekinut između Kraljevine Srbije i Kneževine Bugarske 2. novembra 1885. povraća se od dana izmena ratifikacija ovog ugovora, koja će biti u Bukureštu”.

Mir je zaključen u Bukureštu 17. februara 1886. godine, a Srbija je sutradan započela demobilizaciju. Srpsko-bugarski rat je doneo znatne gubitke i jednoj i drugoj strani, ali nije uticao na teritorijalne promene.