DEČAK SA ISTORIJSKE FOTOGRAFIJE: Odrastao je u slavnog srpskog GLUMCA kog je voleo ceo Nikšić (FOTO)

Njegova fotografija je obišla svet. Dragoljub Jeličić, dvanaestogodišnjem braniocu Beograda, još kao dete je ušao u istoriju. Mnogo godina kasnije, kada je napuštao ovaj svet, takav mu je bio i ispraćaj - istorijski!


* ZABRANJENO PREUZIMANJE FOTOGRAFIJA BEZ DOZVOLE AUTORA

Dragoljuba Jeličića fotografisali su prilikom odbrane Beograda 1914. kada mu je bilo samo 12 godina. Ta fotografija obišla je svet svedočeći o hrabrosti i očajničkoj borbi Srba pred daleko moćnijim neprijateljem.

Sa druge strane, Dragoljubu ta slava nije mnogo značila. On je život proveo boreći se za slobodu i nakon toga uživajući u njoj.

MALI DRAGOLJUB POZIRA PORED TOPA, KOJI JE VIŠI OD NJEGA, FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Preživeo je Prvi svetski rat, a borio se i u Drugom. Nakon toga se posvetio svojoj pravoj strasti - glumi. Igrao je u Riječkom narodnom kazalištu, a kasnije i u Nikšiću. U tom gradu ostao je do kraja života.

VIŠE O ŽIVOTU I PODVIZIMA DRAGOLJUBA JELIČIĆA MOŽETE SAZNATI OVDE!

DRAGOLJUB NAKON PREDSTAVE U KOJOJ JE, IZMEĐU OSTALIH, IGRAO SA DRAGOM MALOVIĆEM I VELJKOM MANDIĆEM, FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Imao je suprugu i tri ćerke, a njegovi potomci i danas žive u Nikšiću. Zahvaljujući jednom od njih, Dragoljubovom praunuku Matiji Vujoviću, Istorijski zabavnik EKSKLUZIVNO objavljuje fotografije sa sahrane ovog zaboravljenog junaka!

Ispraćaj dostojan heroja

Sahrana Dragoljuba Jeličića u Nikšiću, Foto: Privatna arhiva

Dragoljub Jeličić preminuo je 29. novembra 1963. u Nikšiću. Sugrađani su mu priredili dostojanstven odlazak. Saučešće se primalo u Lutkarskom pozorištu u Nikšiću gde se danas nalazi Narodna kuhinja, u ulici Novaka Ramova.

Sahrana Dragoljuba Jelicica, Foto: Privatna arhiva

Dva dana kasnije, 1. decembra, Dragoljub je sahranjen uz sve državne počasti. Na čelu povorke u kojoj se nalazio skoro čitav grad i svi društveno-politčki delatnici Nikšića nošena je “piramida” sa petokrakom.

Povorka je išla centrom grada, kroz tadašnju ulicu Moše Pijade.

Sahrana Dragoljuba Jelicica, Foto: Privatna arhiva

Dragoljub Jeličić sahranjen je na starom gradskom groblju u Nikšiću. Buduci da je bio nosilac tri medalje Obelića, kao i Titovog ordena, smatrao se herojem koji je zaslužio tako veliku sahranu.

Danas počiva u grobnici pored voljene supruge.

 

SPOMENIK DRAGOLJUBA JELIČIĆA U NIKŠIĆU, FOTO: PRIVATNA ARHIVA