Srbija povratila veliko blago! Ovo je PEČAT STEFANA NEMANJE i iz San Marina stiže u domovinu (FOTO)

Olovni pečat velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjić, otkupljen je od aukcijske kuće “Artemide aste” iz San Marina i biće vraćen u Srbiju, saopštio je Istorijski muzej Srbije.


- Istorijski muzej Srbije će u narednom periodu, nakon što pečat bude donet u Srbiju, održati konferenciju za medije, na kojoj će predstaviti ovaj značajan kulturno-istorijski predmet i upoznati javnost sa detaljima njegovog otkupa - navodi se u saopštenju Istorijskog muzeja Srbije koji je i obavio kupovinu.

Ovo je, nadamo se, srećan kraj priče koja je, pre nekoliko nedelja, potresla srpsku istorijsku javnost.

Naime, istoričari okupljeni oko strane Srednjovekovna srpska istorija prvi su skrenuli pažnju na činjenicu da se, do sada nepoznati, pečat Stefana Nemanje pojavio početkom aprila na aukciji kuće u San Marinu. Oni su kontaktirali Ministarstvo kulture i Istorijski muzej Srbije smatrajući da naša država treba da bude ta koja će ovaj vredni istorijski predmet otkupiti i tako ga vratiti u domovinu.

Na apel se odazvao Istorijski muzej Srbije. Predmet je povučen sa aukcije i pogodbom sa aukcijskom kućom prodat muzeju.

Foto: Aukcijska kuća "Artemide aste"

Pečat potiče iz druge polovine 12. veka (najranije iz 1166. godine jer je Stefan Nemanja tada postao veliki župan). Napravljen je od olova, težak je oko 21 gram i ima prečnik od 35 milimetara.

Na jednoj strani je prikazan Sveti Stefan, zaštitnik dinastije Nemanjić, dok se na drugoj nalazi natpis na grčkom: “ΣΦΡΑΓΙC/ CTΕΦANOΥ/ ΜΕΓΑΛOΥ/ ΖΟΥΠΑΝΟΥ/ ΤΟΥ ΝΕΜΑ/ ΝΙΑ” ili u prevodu: “Pečat Stefana velikog župana Nemanje”.

Ovakvi pečati smatraju se ekstremno retkim. Narodni muzej u Beogradu čuva dva slična ovome dok je jedan u Ermitažu u Sankt Peterburgu. Ne zna se ništa o istoriji ovog vrednog predmeta - kako je i kada iznet iz zemlje niti kako je stigao do aukcijske kuće u San Marinu.

PROČITAJTE JOŠ:

TAJNA DINASTIJE KOJA JE VLADALA SRBIJOM DVA VEKA: ZAŠTO JE SVAKI NEMANJIĆ BIO STEFAN?

VEČNI MIR SVETITELJA: GDE JE SAHRANJEN STEFAN NEMANJA, JEDAN OD OSNIVAČA SRPSKE SREDNJOVEKOVNE DRŽAVE (FOTO)

MISTERIOZNI KRAJ NESUĐENOG KRALJA SRBIJE: ŽELEO JE PRESTO, ZARATIO SA BRATOM I DOŽIVEO SUDBINU GORU OD SMRTI