ZA KIM ZVONA ZVONE? Zvona Notr Dama jednom su zvonila ZBOG SRBIJE i jednog SUDBONOSNOG DOGAĐAJA

Notr Dam

Vest da je tokom noći 15. na 16. april dobrim delom izgorela slavna katedrala Notr Dam u Parizu mnoge je navela da se sete i jednog, istina, manje poznatog događaja koja povezuje Srbiju sa istorijom ovog zdanja. Jednom, priča kaže, zvona Notr Dama zvonila su u čast srpske pobede!


O ishodu Kosovskog boja i danas, vekovima nakon, “lome se koplja”. Ironično, dok su upravo iz naše istoriografije potekle priče o porazu, danas je više istoričara koji zastupaju stav da je ishod bio, ako ne srpska pobeda, onda bar nerešen.

Možda najjači argument u prilog tvrdnji da je na Kosovu polju trijumfovala vojska kneza Lazara iznose savremenici tog doba. Naime, svi do sada poznati izvori iz godine Kosovskog boja ili otvoreno slave hrišćansku pobedu ili su neodređeni. O turskoj pobedi ne govori niko!

Bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić je i nekoliko nedelja posle boja javljao prijateljima o pobedi hrišćana i primao čestitke. Ni u dobro obaveštenim Mlecima do kraja jula još se nije znao pravi obračun borbe.

Sačuvana je i jedna beleška, koja govori, da su vest o turskom porazu dobili i u dalekom Parizu! 

Naime, onovremeni trgovci vest o hrišćanskoj pobedi proneli su širom Evrope, pa i do Francuske. Po njihovim kazivanjima, na pariskoj katedrali Notr Dam tom prilikom zvonila su zvona u čast srpske pobede nad moćnijim osvajačima. I, iako danas postoji i mišljenje da je reč samo o lepoj, ali urbanoj legendi, priča je ostala…

Više o zabludama kada je u pitanju ishod Kosovske bitke možete pročitati ovde.

PROČITAJTE JOŠ:

DRUGAČIJA VERZIJA ISTORIJE: EVO ŠTA TURCI DANAS MISLE O KNEZU LAZARU I TOME - KO JE POBEDIO U KOSOVSKOM BOJU

ISTORIJA KOJU NISMO UČILI U ŠKOLAMA: ŠTA JE KNEZ LAZAR RADIO MNOGO PRE KOSOVSKOG BOJA?

VUK NIJE IZDAO! VEKOVIMA JE BIO NEPRAVEDNO OPTUŽEN, A EVO ŠTA JE SA NJIM BILO NAKON KOSOVSKOG BOJA