Stari "lisac": Pašić je URNEBESNO, ALI ISTINITO objasnio šta treba da radi PRAVI PREDSEDNIK VLADE

Nikola Pašić

Malo koji političar se ovim poslom bavio u tako komplikovanim i sudbonosnim vremenima kao što je to bio slučaj sa Nikolom Pašićem.

U političkom životu Srbije, Pašić je proveo 48 godina i aktivno se bavio politikom do smrti. Za vreme njegovog života promenilo se 4 vladara i dve dinastije. Do Prvog svetskog rata bio je premijer Srbije u 4 navrata.

Imao je mnogo političkih neprijatelja, ali čak i njegovi najžešći protivnici znali su da su Pašićeva ćutanja nekada rečitija od velikih i važnih govora kojima su težili drugi političari.

Kada je govorio, Pašić je govorio velike istine, a iza njega ostalo je mnogo anegdota koje se i danas prepričavaju. Ovo je jedna od njih.

“Pravi” predsednik vlade

Sretnu se jednom prilikom sekretar Srpske socijaldemokratske partije i urednik opozicionih Radničkih novina Dimitrije Tucović i Nikola Pašić koji je u to vreme bio predsednik vlade i, pored kralja, jedan od najmoćnijih ljudi u zemlji.

– Vi ste taj Tucović!? Čitam ja Vas, imate oštro pero i britku pamet! – prokomentarisao je Pašić.

– Gospodine predsedniče, nisam znao da čitate opozicionu štampu? – začudio se Dimitrije Tucović.

– Svaki pravi predsednik vlade mora da čita opozicionu štampu, jer ono što njegovi pišu unapred zna – objasnio je Pašić.

PROČITAJTE JOŠ:

ŠEST SAHRANA "PRVOG SRPSKOG SOCIJALISTE": KO JE ČOVEK KOJI JE JEDNOM ZASLUŽIO GROB NA SLAVIJI?

DA NAM JE DANAS JEDAN OVAKAV! LEKAR KOJI JE POSTAO NAJGENIJALNIJI MINISTAR U ISTORIJI SRBIJE

KNEZ PAVLE, SENKA NAD SRBIJOM: ISTINE I LAŽI O NAJOMRAŽENIJEM KARAĐORĐEVIĆU - I IZDAJNIKU I RODOLJUBU