DOBROTA SE DANAS VRAĆA STOSTRUKO: Neka vam dan bude ispunjen radošću, SREĆAN LETNJI ARANĐELOVDAN!

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Sabora arhangela Gavrila, jednog od sedam velikih anđela serafima za koje se veruje da su učestvovali u stvaranju sveta.


Beli anđeo Mileševa

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan Svetog arhangela Gavrila čije je “glavno” praznovanje 8. aprila, dan posle Blagovesti. U narodu je današnji praznik poznat kao letnji Aranđelovdan i za njega se vezuju mnogobrojni običaji, prema kojima je onima koji poštuju hrišćanske norme danas zabranjen skoro svaki rad.

Smatra se da je ovaj letnji praznik ustanovljen na Svetoj Gori u 9. veku, za vreme careva Vasilija i Konstantina Porfirogenita i patrijarha Nikole (Hrisoverga) posle javljanja arhangela Gavrila u jednoj od karejskih kelija koji je prstom po kamenu ispisao pesmu Bogorodici “Dostojno jest”.

Gavrilo je prvi uz arhangela Mihaila koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra. Zbog toga se veruje da na današnji dan treba odmoriti i da ne treba raditi za sebe ili novac, ali da je ovo najbolje vreme za otpočinjanje kakvog dobrotvornog rada. Aranđelovdan je ceo posvećen dobroti i davanju, pa tako i ljudi treba da se sete svojih bližnjih kao i onih koji imaju manje nego oni.

U nekim krajevima arhanđela Gavrila slave čobani i zovu ga volujski svetac. Od ovog dana, pa sve do Ćirilovdana, 28. jula, nastaje period koji se u narodu zove Gorešnjaci – najtopliji dani u toku godine, vreme kada vladaju velike vrućine.

Takođe, ustaljeno je verovanje da bi trebalo danas izgovoriti molitvu svetom Arhangelu Gavrilu, kako bi se zaštitili od nevolja i bolesti.

“Sveti Arhangele Gavrilo, koji donese neizrečenu radost sa neba Prečistoj Djevi, ispuni radošću i veseljem srce moje gordošću ispunjeno. O veliki Arhangele Božiji Gavrilo, ti si blagovestio Prečistoj Djevi Mariji začeće Sina Božijeg. Objavi i meni grešnom strašni dan moje smrti i umoli Gospoda Boga za moju grešnu dušu, da bi mi oprostio moje grehe; da me ne zarobi lukavi demon i ovlada mnome. O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.”

Čak iako ne verujete u ove običaje i smatrate ih bapskim pričama, potrudite se da danas učinite neko dobro delo makar ono bilo i simbolično.

Videćete, neće vas koštati skoro ništa, a osećaćete se kao da ste promenili svet. I biće bolje i vama i drugima!