LEPOTICA I ZVER ZAISTA SU POSTOJALI, a njihova prava LJUBAVNA PRIČA lepša je od svake BAJKE

Lepotica i zver

Nema deteta koje nije čulo za “Lepoticu i zver”. Istoričari su pronašli čak 23 varijanti priče iz celog sveta. Ipak, moderna verzija ove klasične bajke koju je napisala francuska novelistkinja Gabrijel Suzan Barbo de Vilnev 1740. godine i koju je proslavio Diznijev crtani film iz 1991. delom je bazirana na životu čoveka i njegove porodice koji su zaista postojali! Taj čovek se zvao Petrus Gonsalvus.


Petrus Gonsalvus je rođen oko 1537. godine i poticao je sa Kanarskih ostrva. Život je počeo kao rob, ali ne bilo kakav!

Petrus je rođen sa hipertrihozom tj. “sindromom vukodlaka”. Čitavo njegovo lice i telo bilo je prekirvenom dugim dlakama i maljama zbog čega su ga prozvali “divlji čovek”.

Mladi francuski džentlmen

Petrus Gonsalvus, nepoznati autor

Petrus Gonsalvus, nepoznati autor

Kada mu je bilo samo 10 godina poklonjen je novom kralju Francuske Anriju II i na dvoru je ostao duže od 40 godina uživajući zaštitu monarha, a naročito njegove supruge - kraljice Katarine de Mediči, piše portal Allthatsinteresting.

Anri II je posvećivao mnogo pažnje Petrusu. Umesto da ga zaključa u kavez (kao što su neki predlagali) omogućio mu je klasično obrazovanje na kome bi mu pozavidela sva gospoda onog vremena - od vojnih taktika do latinskog jezika, Petrus je naučio sve što se očekivalo da zna jedan mladi plemić tog vremena. Zapravo, zahvaljujući kralju, bio je obrazovaniji od većine aristokratije sa dvora.

Upravo tu, Petrus je upoznao, zaljubio se i oženio sa devojkom koja se zvala Ketrin. Prema dostupnim podacima, i ona je njega volela, a u godinama koje su usledile par je zasnovao porodicu. Živeli su u skladnom braku i imali mnogo dece.

Teški dani

Međutim, 1589. godine dolazi do puča u Francuskoj. Dinastija Anrija II svrgnuta je sa trona, njegov sin - kralj Anri III ubijen je, a porodica Gonsalvus je ostala bez svojih dobročinitelja.

U pomoć im je priskočio vojvoda od Parme. Tokom rata koji je usledio on je Petrusa, Ketrin, njihovog sina i četiri ćerke poslao u svoj rodni grad.

Umro je pre nego što je uspeo da im se pridruži, ali je vojvodina supruga - Margaret, vojvotkinja od Parme, uzela u zaštitu porodicu Gonsalvus.

Slavne osobe Evrope

Antoaneta Gonsalvus, portret Levinije Fontane

Antoaneta Gonsalvus, portret Levinije Fontane

U Italiji, 1594. godine, tokom posete prijatelju u Bolonji, Ulis Aldrovandi, slavni italijanski naučnik je upoznao Petrusovu ćerku Antoanetu koja je takođe imala hipertrihozu. Ostao je fasciniran izgledom devojke i počeo je da izučava njeno neobično stanje na kraju ga ivrstivši i u svoju knjigu o deformitetima kod ljudi.

Antoaneta se takođe našla i na portretu bolonjske slikarke Lavinije Fontane. Zapravo. čitava porodica Gonsalvus privlačila je mnogo pažnje gde god se pojavila. Ipak, nikada ih nisu tretirali ka čudovišta! Umesto toga, umetnici su se otimali za priliku da urade njihove portrete kao što je to bio slučaj sa bilo kojom drugom porodicom aristokrata.

I od francuskog dvora pa sve do italijanskih vila, porodica je videla više sveta nego mnogi plemići tog vremena. Bili su izuzetno obrazovani i stalaji su ponosno pored kraljeva, naučnika i umetnika.

Ipak, bilo je i onih, naručito među nižim slojevima stanovništva, koji Petrusa i njegovu “dlakavu porodicu” nisu smatrali potpuno ljudskim bićima. Na kraju, povukli su se u jedno malo italijansko selo gde su nestali sa istorijske scene ostavljajući samo portrete koji će večno svedočiti o njihovim životima..

Prava “Lepotica i zver”

Ćerke Petrusa Gonsalvusa, slika Jorisa Hoefnagela

Ćerke Petrusa Gonsalvusa, slika Jorisa Hoefnagela

Da bi priča bila potpuna treba pomenuti i ovo - Veruje se da je sudbina Petrusa Gonslavusa inspirisala bajku “Lepotica i zver”.

Priča je postojala i pre njega. Međutim, popularnost je doživela tek kada je ilustrovana. Iako u originalnoj bajci nema tačnog opisa zveri, prvi crtači skoro sigurno su videli neki od portreta porodica Gonsalvus i počeli da prikazuju Zver kao izuzetno dlakavog čoveka.

I tako je Petrus, na neki način, postao večan.

PROČITAJTE JOŠ:

SVE SAMO NE NEVINA DEVOJČICA! PRVA VERZIJA BAJKE O CRVENKAPI JEZIVA JE I APSOLUTNO NE ZA DECU

IVICA I MARICA SU ZAISTA POSTOJALI! PRAVA PRIČA O NJIMA MNOGO JE STRAŠNIJA OD BAJKE O VEŠTICI

ČIST HOROR, A NE BAJKA! UZNEMIRUJUĆA, ORIGINALNA PRIČA O USPAVANOJ LEPOTICI UNIŠTIĆE SNOVE SVAKE DEVOJČICE