PRESEDAN U ISTORIJI: Orijent ekspres KASNIO je samo jednom – zbog srpske heroine MILUNKE SAVIĆ

Milunka Savić

Demanti: Orijent ekspres nije kasnio zbog Milunke. Analizu činjenica naći ćete na portalu Fake news tragač, a prvobitni tekst u nepromenjenom obliku pročitajte u nastavku.


Već od prvih godina nakon kraja Velikog rata Francuska je na sebe preuzela organizovanje obeležavanja kraja rata. Tamo bi se, po pravilu, svake godine okupljali predstavnici Savezničkih sila koje su izvojevale pobedu i učestvovale u zajedničkoj proslavi.

Tako je bilo i 1928. kada se obeležavala desetogodišnjica od završetka tog, do tada najkrvavijeg sukoba u istoriji, a za zvaničnike Srbije, zemlje koja je u Prvom svetskom ratu podnela najveće žrtve, Francuska je najslavniji voz - Orijent Ekspres, da ih doveze do Pariza.

I tako se desilo da je voz čuven po svojoj tačnosti stigao u Beograd i na železničkoj stanici čekao prijem putnika.

Ukrcavali su se redom generali, političari, plemstvo… Ipak, francuski ambasador koji je došao da prisustvije ispraćaju, imao je oči samo za jednu ženu - Milunku Savić.

I još ponešto o Milunki Savić…

Nakon ovog događaja Milunka se vratila u Srbiju. U Beogradu sama sa tri ćerke, dugo nije mogla da pronađe nikakav posao. Na inicijativu saboraca, od 1929. zaposlili su je kao čistačicu kancelarije direktora, u Hipotekarnoj banci u Beogradu, gde je provela najveći deo svog radnog veka.

Zanemarena i od svih napuštena, penziju je stekla radeći. Odbila je ponudu da se preseli u Francusku i da dobija francusku vojnu penziju. Umesto toga, izabrala je da živi u Beogradu, gde su ljudi brzo zaboravili njene zasluge.

Ona se nije ukrcavala. Stajala je u masi okupljene svetine i pogledom ispraćala one koji putuju na proslavu. Ambasador nije izdržao, prišao je i pitao je zašto i ona ne ide sa njima u Pariz.

– Ja za to nemam novca – skromno je odgovorila Milunka.

A bila je to Milunka Savić, srpska heroina Balkanskih i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske “Knjaz Mihailo”, žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Baš ona kojoj su se Francuzi toliko divili da je bila jedina žena kojoj su dodelili čak dva ordena Legije časti. Ista ona Milunka koju su prozvali “srpska Jovanka Orelanka”…

Ambasador je tada shvatio da mora da deluje brzo i odlučno. Naredio je da voz ne sme da krene bez Milunke. Prisutni su brzo prikupili novac za kartu, a on je za to vreme sredio potrebnu dokumentaciju.

Orijent ekspres nikada ni pre ni posle toga nije zakasnio ni minuta. Ipak, iz Beograda je krenuo sa zakašnjenjem i jednom putnicom više… i to kakvom putnicom!

PROČITAJTE JOŠ:

DEČAK SA ISTORIJSKE SLIKE: ŠEST PUTA RANJAVAN, TRI PUTA ODLIKOVAN, NAKON RATA JE POSTAO ČUVENI SRPSKI GLUMAC

LEKAR KOJI JE IZLEČIO SRBIJU: DOŠAO JE U VALJEVO KADA SU IZ NJEGA SVI BEŽALI, RIZIKOVAO JEZIV KRAJ I STAO NA PUT SMRTI

HEROJ SA MAČKOVOG KAMENA: SMRT MU JE UŠLA U LEGENDU, A SRBI SU DANIMA NOSILI NJEGOVO TELO ODBIJAJUĆI DA GA SAHRANE

"BEŽITE ŽIVI, IDU MRTVI!" DAN KADA JE 62.000 SRBA JEDNIM POTEZOM ODLUČILO SUDBINU VELIKOG RATA

* Priča je prvi put objavljena na Fejsbuk stranici “Čuvari ćirilice”.