SLAVIMO VELIKI JUBILEJ: (Prvih) deset godina Istorijskog zabavnika

Mnogo ljudi me je do sada pitalo kako to da Istorijski zabavnik ima “toliko rođendana”. Zabuna je zapravo nastala zbog činjenice da sam tokom godina ja ustalila “mini proslave” nekoliko datuma koji su bili važni u razvoju ovog projekta - dan nastanka Instagram stranice, dan kada je sajt počeo sa radom, dan kada je objavljena prva knjiga… ali, zapravo, sve je počelo DANAS! Baš tog 18. decembra 2013. nastala je Fejsbuk stranica.

A to znači da je danas tačno 10 GODINA OD KADA JE “ROĐEN” ISTORIJSKI ZABAVNIK!

Naravno da tada, te prilično davne 2013. godine, nisam mogla ni da sanjam razmere do kojih će sve ovo narasti - ni strana, a ni čitava ta moja ideja koje se u međuvremenu proširila i na druge mreže, i iz sveta interneta zakoračila i u “stvaran, opipljiv” svet. U tom momentu bila sam samo mlada novinarka kojoj je istorija bila hobi i koja je uživala da piše, istražuje i od zaborava čuva ličnosti i događaje iz prošlosti. Jer, činilo se da je tih “zaboravljenih” i previše...

Kako su ovi tekstovi prilika da se setimo i nekih bitnih trenutaka, hajde da ih pomenem. 2019. nastala je Instagram strana Istorijskog zabavnika. 1. septembra iste godine sa radom je počeo istoimeni sajt. U februaru 2020. on je po izboru časopisa PC press proglašen za najbolji sajt u objasti kulture i obrazovanja u Srbiji. 2021. objavljena je knjiga “Istorijski zabavnik - ozbiljno zabavne priče od Drave do Južne Morave”. Već naredne godine ovo delo dobilo je i svoj nastavak

Sada, Fejsbuk, Instagram, sajt i dve knjige kasnije - još sam tu! ;) Već punu deceniju sa vama delim istorijske zanimljivosti, malo poznate priče i svoju ljubav prema ovoj nauci.

Zahvalnost dugujem mnogima. Hvala mojoj porodici, prijateljima i saradnicima koji su me podržali i i dalje me podržavaju. Hvala na sugestijama, kritikama, pomoći, znanju koje su neki od vas uložili kako bi Istorijski danas izgledao ovako kako izgleda, ali i vremenu koje nekada izdvajate samo da me saslušate i posavetujete.

Istorijski zabavnik ne bi bio to što jeste i trajao da nije bilo vas - vernih čitalaca i pratilaca. Hvala svima koji ste bili tu od početka, kao i onima koji su se priključili kasnije. Hvala vam što svakodnevno čitate tekstove koje objavljujem. Hvala vam što birate da svoje vreme provedete baš na Istorijskom zabavniku. Hvala što delite priču o ovom mom projektu i što ste bili uz mene i kada nije bilo lako. Nikada nećete saznati koliko mi je vaša podrška u nekim momentima značila i koliko me je nosila.

Nadam se da ćete i u budućnosti biti tu i da ćemo zajedno videti kuda će nas ova priča odvesti. Do tada, ako ikako mogu da vam pomognem ili želite da sarađujemo - znate gde možete da me nađete ;)

Prva decenija je prošla. Brojimo dalje…

Aleksandra Bogdanović