MOĆNA PORUKA: Šta je RAMONDA i o čemu zapravo peva naša ovogodišnja predstavnica na Evroviziji

Do sada ste verovatno čuli da je ovogodišnja predstavnica Srbije na takmičenju za pesmu Evrovizije mlada pevačica Teya Dora sa pesmom “Ramonda”. O čemu ona zapravo peva?


Pesma Teya Dore ima višestruku simboliku jer peva o ramondi, jednom od najznačajnijih cvetova u srpskoj istoriji. Ovaj cvet simbol je Dana primirja, ali i vaskrsa Srbije u Prvom svetskom ratu.

Zašto baš ramonda? Evo priče…

Cvet feniks

Natalijina ramonda (Ramonda nathaliae) uglavnom raste na istoku Srbije, ali i na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan bio poprište slavne srpske pobede u Prvom svetskom ratu. Reč je o endemskoj vrsti koja uspeva u Srbiji, Makedoniji i delovima Grčke.

Danas je ova biljka zaštićena u našoj zemlji kao prirodna retkost i čuva se u Botaničkoj bašti “Jevremovac” u Beogradu.

Natalijinu ramondu je u okolini Niša 1884. godine otkrio doktor Sava Petrović, a opisao ju je Josif Pančić. Biljka je ime dobila po kraljici Nataliji, supruzi kralja Milana Obrenovića.

Natalijina ramonda spada u drevne, praktično fosilne vrste. Ona je ostatak suptropske flore, verovatno iz Afrike, preživela je ledeno doba i potom stigla na Balkan.

Jedna odlika natalijine ramonde odredila je ovu biljku kao najveći simbol srpskog stradanja u Velikom ratu – čak i kada se potpuno osuši i deluje mrtvo, samo nekoliko kapi vode dovoljne su da ponovo oživi i procveta.

Među skoro 300 hiljada poznatih cvetnica u čitavom svetu, samo trideset biljnih vrsta ima ovu osobinu. Zato je i botaničari zovu “biljkom feniks”, a istoričari navode da se baš tako i Srbija uzdigla iz pepela Prvog svetskog rata i vaskrsla još moćnija i slavnija.

Zvaničan amblem za Dan primirja

Dan primirja u Prvom svetskom ratu - 11. novembar, prvi put je kao državni praznik u Srbiji obeležen 2012. godine. Od tada se kao simbol koji na reverima nose zvaničnici i javne ličnosti, ali sve više i obični građani, pojavljuje stilizovani prikaz Natalijine ramonde.

Pozadina amblema natalijine ramonde je zelena i crna, što su boje Albanske spomenice – medalje koja je dodeljivana kao znak sećanja na golgotu i strahote koje je srpska vojska preživela povlačeći se preko Albanije.

Teya Dorina “Ramonda”

I sama Teya Dora je izjavila kako je nakon što je čula priču ovog cveta bila duboko dirnuta i da mu je zato posvetila pesmu. A evo njenih reči:

Nemam nemam nemam ja
Nemam mira nemam sna
Ne da noć da dođe dan
Teško onom ko je sam.

K'o pod vodom tiho je sve
Vrištim al se ne čuje
Iza gora beli sjaj
Ja ne nazirem kraj
Ovo put je za ranjene.

A nema ko da vodi me
Do svetle zvezde Danice.
Gori svet, svaki cvet
Gde su nestale lila ramonde?

Lila ramonda
Lila ramonda
Lila ramonda
Lila ramonda
Ramonda
Lila ramonda
Lila ramonda
Lila ramonda

I nema ko da vodi me
Jer zvezde sve su zaspale.
Ne pomažu ni molitve
Gde su nestale lila ramonde?

Lila ramonda
Lila ramonda
Lila ramonda
Lila ramonda

Lila ramonda
Lila ramonda
Lila ramonda
Lila ramonda
Ramonda
Lila ramonda
Lila ramonda
Lila ramonda

Diže se iz pepela
Jedna lila ramonda.