Svi pričaju o šok sceni sa italijanskim pevačem, ali NAJVEĆI SKANDAL EVROVIZIJE dogodio se ’91. kod izbora PREDSTAVNIKA JUGOSLAVIJE

Jugovizija 1991.jpg

Priča o tome da li se italijanski pevač i pobednik ovogodišnje Evrovizije drogirao tokom trajanja takmičenja glavna je tema domaćih, ali i stranih medija u danima nakon završetka ovog, najpoznatijeg muzičkog takmičenja. Ipak, ovo nije prvi skandal na Evroviziji, lista je zapravo prilično duga, a njenom popunjavanju, tokom godina, doprineli su i naši predstavnici.


Mnogi će reći da je konačni raspad Zajednice Srbije i Crne Gore zapravo počeo kod izbora za predstavnika Evrovizije 2006. godine kada nijedan član žirija iz Crne Gore nije dao nijedan glas favoritu iz Srbije - pesmi Flamingosa “Ludi letnji ples”.

Činjenica da je žiri iz Srbije najbolje rangiranoj pesmi iz Crne Gore “Moja ljubavi” dao glasove (ne najviše, ali jeste) obezbedila je pobedu grupi No nejm. Tada su u Sava centru izbili nemiri, publika je zviždala i bacala flaše ka bini, a nakon celonedeljnog skandala i natezanja između RTS-a i RTCG-a, odlučenoje da Srbija neće imati predstavnika na Pesmi Evrovizije te godine.

Ipak, ovo NIJE BIO prvi put da se nadolazeći raspad države “prelije” i na muzičko takmičenje. Skoro identična situacija desila se na Jugoviziji 1991. godine.

Raspad Jugoslavije počeo je na Jugoviziji

Raspad Jugoslavije i te kako se “osećao u vazduhu” te 1991. godine. Odanost “nacionalnim interesima” masovno su izražavala udruženja svega i svačega širom tadašnjih republika, ali ona nigde nije bila tako jasno i vidljivo prikazana kao 9. marta 1991. prilikom izbora za jugoslovenskog predstavnika za pesmu Evrovizije te godine.

Sistem izbora bio je prilično komplikovan. Svoje predstavnike imale su sve republike plus dve srpske pokrajine - Vojvodina i Kosovo i Metohija. Reč je bila o posledici Ustava iz 1974. po kom ove dve pokrajine moraju biti direktno predstavljene u saveznim organima.

Glavni favoriti za pobedu bili su predstavnica Radio televizije Beograd Bebi Dol sa pesmom “Brazil” i predstavnik Hrvatske radio televizije Daniel sa pesmom “Daj obuci levisice”.

Kada je počelo glasanje postalo je jasno da je raspad Jugoslavije već počeo…

Nije važno ko je najbolji, važno je odakle je!?

Glasove je davalo osam nacionalnih žirija. Činjenica da su, osim predstavnika RT Beograd svoje takmičare imale i televizije iz Prištine i Novog Sada, išla je “na ruku” srpskoj strani i na kraju bila presudna za pobedu Bebi Dol.

Naime, nijedan predstavnik iz Srbije nije dobio nijedan glas iz neke od drugih republika SFRJ, osim iz Crne Gore! Sa druge strane, žiri iz Srbije, davao je bodove i pevačima iz drugih republika iako, naravno, ne najviše.

Presudili su glasovi iz Crne Gore. Tamošnji žiri odlučio se za taktiku davanja glasova svima po malo, ali taman toliko da pobedu odnese Bebi Dol.

Koliko je sve bilo neizvesno govori i činjenica da su, pre glasanja poslednjeg člana žirija iz Podgorice, Bebi Dol i Daniel bili izjednačeni.. Sudija iz Crne Gore dao je srpskoj predstavnici 2 poena, dok hrvatskom pevaču nije dao ništa.

Sa pobedom od 68 prema 66 bodova, pesma “Brazil” postala je na Evroviziju u Rim, a Bebi Dol je postala poslednji predstavnik Jugoslavije izabran u punom sastavu (1992. godine takmičara su izabrale samo tri republike).

Nekoliko dana pre održavanja Evrovizije počeli su prvi oružani sukobi u Hrvatskoj. Bebi Dol je nastupala prva. Na kraju, imala je jedan bod i završila je na pretposlednjem mestu.

PROČITAJTE JOŠ:

ZABORAVLJENI SKANDAL: ŠTA SE DESILO NA PRVOJ PESMI EVROVIZIJE PA JE NEKI I DANAS SMATRAJU KONTROVERZNOM?

NAŠOJ PRVOJ PREDSTAVNICI NA EVROVIZIJI PESMU JE PISAO MIKA ANTIĆ! ČIM JE STIGLA NA TAKMIČENJE KRENULE SU PROZIVKE

(NE)DOZVOLJENI SIMBOL: EVO ŠTA JE ZNAK KOJI JE ŠVAJCARAC POKAZAO NA EVROVIZIJI I DA LI JE TO STRAŠNO