U napadu 11. SEPTEMBRA poginule su hiljade, ali NESTANAK JEDNE DOKTORKE i dalje je NAJVEĆA MISTERIJA tog dana

Foto: Wikipedia/Michael Foran

Foto: Wikipedia/Michael Foran

Prve asocijacije na 11. septembar svakako su Kule bliznakinje, 2 aviona i hiljade mrtvih. Ipak, u senci ove tragedije odigrala se i jedna misterija - nestanak doktorke Sneha En Filip.


Rođena u Indiji, odrasla je u Njujorku, Sneha En Filip na studijama medicine je upoznala svog supruga Rona Libermana. Nakon diplomiranja oboje su brzo dobili posao u bolnicama u Njujorku gde su živeli u luksuznom stanu na Menhetnu.

Liberman je kasnije ispričao da je na 10. septembra njegova supruga imala slobodan dan. Kada se on vratio sa posla, nje nije bilo kod kuće, ali se on nije zabrinuo jer je bio ubeđen da je u izlasku sa prijateljicama. Situacija je postala ozbiljnija tek kada se Sneha En Filip nije pojavila do jutra, 11. septembra.

Misteriozni nestanak

Ron je nestanak prijavio policiji, ali u tom trenutku Sneha En Filip bila je samo jedna od hiljada nestalih Amerikanaca koji su verovatno poginuli u terorističkom napadu. Njen nestanak bio je jedini koji nije bio direktno povezan s rušenjem Kula bliznakinja, ali su detektivi u danima koji su usledili jednostavno bili preokupirani da bi istraživali pomnije nestanak jedne pojedinačne osobe.

Porodica je pokušala da učini nešto. U nedeljama nakon napada čitav komšiluk bio je oblepljen plakatima kojima se moli za bilo kakvu informaciju o ženi sa fotografije, a Ron je angaživao i bivšeg agenta FBI-a Kena Galanta koji je sada radio kao privatni detektiv.

Sneha En Filip poslednji put je viđena na nadzornom snimku kamere iz radnje nedaleko od stana u noći 10. septembra. Kamere iz zgrade u kojoj je živela na dan terorističkog napada snimile su ženu kako ulazi u zgradu i nekoliko minuta kasnije izlazi. Porodica je tvrdila da žena jako liči na Sneha En Filip, ali Liberman nije bio siguran da je reč o njegovoj supruzi.

Detektiv je neko vreme mislio da je Sneha En iskoristila haos u državi nastao nakon napada da nestane i napusti svoj stari život, ali policija nikada nije pronašla bilo kakve razloge i dokaze za ovu teoriju.

Sa druge strane, jednom kada se i policija pozabavila ovim slučajem, isplivale su neke jako neobične činjenice koje i danas izazivaju kontroverze.

“Prljav veš” ugledne doktorke

Naime, neke kolege sa posla svedočile su da Sneha En Filip ima problema sa alkoholiznom i da je zbog toga morala da menja bolnicu u kojoj je radila.

Problemi su se nastavili i nakon što je policiji prijavila kolegu pod optužbom da ju je prilikom jednog noćnog izlaska neprimereno dodirivao. Tužilaštvo je odbilo tu tvrdnju stavljajući joj na teret da je lažno prijavila kolegu. Ponudili su joj odbacivanje svih optužbi ako povuče svoju prijavu, ali ona to nije prihvatila.

Paralelno sa tim pojavile su se i tvrdnje da je Sneha En Filip često posećivala gej barove i da je ova mesta često napuštala u društvu žena koje bi tamo sretala.

Porodica je bila zgrožena ovim tvrdnjama i optužila je policiju da spekuliše iako nema sve informacije. Otkaz je, tvrdila je porodica, Sneha En Filip dobila zato što je upozoravala na rasističku politiku bolnice, a problema sa alkoholom nikada nije imala.

Epilog

Teorija porodice, supruga i privatnog detektiva bila je da je, videvši napad na Kule, Sneha potrčala u pomoć unesrećenima i da je umrla tokom urušavanja tornjeva.

Usledile su godine suđenja između policije i porodice. Slučaj je završen kada je žalbeni sud doneo odluku da je Sneha En Filip poginula dok je pomagala unesrećenima u napadu. Početkom 2008. godine i službeno je zavedena kao 2.751. žrtva terorističkog napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku. Njeno ime se danas nalazi se na spomeniku izgrađenom na temeljima nekadašnjih Kula bliznakinja.