DETALJ O KOME SVI PRIČAJU: Odakle PRAVOSLAVNI SVEŠTENIK na krunisanju britanskog kralja i ko je on?

U Londonu je 6. maja krunisan novi britanski monarh. U ceremoniji koja je kombinovala stare običaje sa duhom novih vremena na glavu kralja Čarlsa III stavljena je kruna, a mnoge gledaoce iznenadila je količina pravoslavnih momenata koji su bili uključeni u obred. Evo kako je i zašto do toga došlo.


Po izričitoj želji kralja Čarlsa III tokom krunisanja uključeni su i neki simboli drugih religija, naročito pravoslavne.

Tokom samog čina krunisanja, baš kada je Čarlsu predavan mač, hor pravoslavnih sveštenika je na grčkom pevao Psalm 71, jednu od pesama koje je britanski monarh lično izabrao. Ovo vizantijsko pojanje bilo je u čast i u znak sećanja na kraljevog pokojnog oca, princa Filipa, koji je bio Grk.

Takođe, nakon što je novom britanskom monarhu na glavu stavljena kruna, okružili su ga sveštenici angikanske crkve, ali i rimokatoličke i pravoslavne i pročitali zajedničku molitvu. Ispred pravoslavne zajednice molitvu je pročitao njegovo preosveštenstvo arhiepiskop tijatirski i velikobritanski Nikita, a u ceremoniji su prvi put učešće uzele i protestantske sveštenice.

Iako nekome sa strane ovaj potez može delovati neobično, kralj Čarls je više puta isticao kako želi da njegova vladavina bude obeležena jedinstvom i slogom među narodima i verama. Iako je formalno upravo on na čelu crkve Engleske, kralj je više puta izjavljivao kako želi da bude “branitelj vere” bilo koje religije, a ne branitelj jedne, određene, anglikanske vere.

Na sve to, već nekoliko decenija u Vestminsterskoj opatiji, u naosu, stoje pravoslavne ikone Hrista spasitelja i Bogorodice sa Isusom.

Anglikanska i pravoslavna crkva su zapravo veoma bliske. Suprug pokojne kraljice, princ Filip, kršten je u pravoslavlju ali je, da bi se oženio Elizabetom, promenio veru. Njegov sin, sadašnji kralj Čarls III, pokazuje veliko interesovanje i poštovanje prema pravoslavlju. Do sada je nekoliko puta posetio Svetu Goru i Hilandar i tamo boravio po mesec dana.

PROČITAJTE JOŠ:

DUH PROMENA: 10 MOMENATA ZBOG KOJIH JE KRUNISANJE KRALJA ČARLSA BILO KAO NIJEDNO U ISTORIJI

POSLEDNJI POZDRAV KRALJICI: 10 ČINJENICA O ŽIVOTU ELIZABETE II O KOJIMA LJUDI NEMAJU POJMA

SEDAM DETALJA ZBOG KOJIH JE SAHRANA KRALJICE ELIZABETE BILA I BIZARNA I VELIČANSTVENA

IME KOJE NOSI MRAČNO NASLEĐE: BRITANIJA JE DOBILA KRALJA ČARLSA TREĆEG, A EVO KO SU BILI ČARLS PRVI I ČARLS DRUGI